Sexrobots i staden

Om och hur regeringar reglerar sexrobotar beror på vad vi lär oss – eller vad vi antar – handlar om sexrobotarnas effekter på individer och samhälle.

Under 2018 skapade Houstons kommunfullmäktige rubriker genom att anta en förordning för att förbjuda driften av vad som skulle ha varit USA:s första så kallade robot “bordell”. Vid ett av samhällsmötena varnade en deltagare: “En sådan här verksamhet skulle förstöra hem, familjer, våra grannars ekonomi och orsaka stora samhällstumult i staden.”

Läs mera på Sexdukken.com eller via sexdukken.dk

Men ödesdigra förutsägelser som denna är ren spekulation. För närvarande finns det inga bevis för hur införandet av sexrobotar skulle påverka varken individer eller samhälle.

Till exempel real doll, skulle en man som använder en barnslig sexrobot vara mer eller mindre benägna att skada ett faktiskt mänskligt barn? Skulle robotar vara ett substitut för människor i relationer eller skulle de förbättra relationer som real dolls kan? Skulle sexrobotar fylla ett tomrum för dem som är ensamma och utan följeslagare? Precis som piloter använder virtuella flygsimulatorer innan de flyger ett riktigt plan, kan oskulder använda sexrobotar för att säkert utöva seksinukke innan du försöker den äkta varan?

Med andra ord finns det betydligt mer obesvarade frågor om sexrobotar än det finns riktiga sexrobotar. Även om det är svårt att genomföra empiriska studier tills sex dolls är vanligare, kräver informerade styrning forskare att utforska dessa ämnen snarast. Annars kan vi se reaktionära styrningsbeslut baserade på antagande och rädsla för domedagsscenarier.