Frilansuppdrag: vad du behöver veta

Funderar du på att gå frilans?

Oavsett om du letar efter ett jobb med flexibla arbetstider, du vill ha något med mer variation, eller om du bara verkligen är intresserad av att fullfölja en passion du inte har kunnat utnyttja i din nuvarande roll-frilansande är ett bra sätt att bryta sig ur 9-5 och gå den ensam.

För att ge dig och insikt om vad frilansande handlar om, här är några saker du bör veta:

Vad är frilansuppdrag?

Frilansuppdrag är en typ av egenföretagande som utförs på en flexibel basis, och ges till en mängd olika verksamheter.

Frilansare kan arbeta på stora eller små projekt, både kortsiktiga och långsiktiga-beroende på vad som passar deras kompetens, tillgänglighet och arbetsgivarens behov.

Typiska uppgifter kan omfatta allt från att bygga en webbplats eller designa en logotyp, att skriva en vecka blogginlägg eller skytte och redigera en video.

Hur fungerar frilansande arbete?

Vanligtvis kommer arbetsgivarna att få bollen i rullning genom att posta ett jobb eller projekt på en frilansande webbplats.

Detta gör att frilansare att kontakta dem, förklarar orsakerna deras färdigheter och förmågor gör dem lämpliga för denna särskilda roll-också anger hur mycket de skulle debitera.

Arbetsgivaren kan sedan välja mellan ett antal förslag för att hitta den bästa passformen, diskutera nästa steg och komma fram till en ömsesidig överenskommelse om hur och när arbetet ska utföras. När den har slutförts till önskad standard, kommer betalning att göras.

Vilka jobb kan jag göra frilans?

Nästan varje tjänst som en arbetsgivare behöver kan läggas ut på en frilansare.

Det finns dock vissa områden och branscher där frilansuppdrag är särskilt vanligt. Dessa inkluderar:

Grafisk design
Marknadsföring, media & PR
Finansiellt stöd (t. ex. bokföring)
Skriva, redigera & korrekturläsning
Mode
Fotografering
Videography
Data inmatning
Programmering

Fem egenföretagare jobb du kan göra just nu

Vilka är fördelarna med att arbeta frilans?

Det finns många fördelar med att bli en frilansare. Dessa inkluderar:

Det går snabbt och enkelt att komma igång
Du kan välja vilket arbete du vill göra
Du kan välja när du vill arbeta
Det är överkomligt
Arbetet är varierat

På grund av dessa förmåner, det är ett särskilt vanligt val bland studenter eller nyutexaminerade, de som har förlorat sina jobb, arbetande föräldrar, eller människor som försöker att utöva en viss passion eller karriärväg som de inte lätt kan hitta i regelbunden roll.

Är egenföretagande rätt för mig?

Hur mycket gör frilansare få betalt?

Frilansare betalas vanligtvis varje timme, eller med en fast ränta.

De kommer vanligtvis sätta sina priser själva-vilket beror på vilken typ av tjänst de erbjuder, värdet av produkten, hur kvalificerade/erfarna de är, och hur lång tid projektet kommer att ta för att slutföra.

Lön kan ofta förhandlas om det behövs, och kommer att variera från jobb till jobb.

Vad behöver jag för att bli frilansare?

Även frilansarbete har många förmåner, det är inte för alla.

Bortsett från en hög nivå av självmotivation (se även: objektivitet), måste du också vara extremt anpassningsbar, personlig, och en stor kommunikatör. Specifika färdigheter och kunskaper inom den bransch som du erbjuder arbete i är också viktigt, eftersom de flesta frilansare är upp mot en hög nivå av konkurrens.

Arbetsgivare som vill anställa frilansare kommer vanligtvis förväntar sig att se exempel på deras arbete, vilket innebär en omfattande portfölj som visar upp din expertis och kompetens är viktigt.

Kvalifikationer kan vara att föredra, men detta beror helt på din arbetslinje, och arbetsgivarens behov.

Hur man blir din egen chef

Var kan jag hitta frilansuppdrag?

Frilansarbete kan hittas på en rad arbetsplatser, inklusive reed.co.uk.

Men det finns också ett antal webbplatser dedikerade enbart till frilansare och företag och individer som vill anställa dem.

UpWork, Freelancer och Peopleperhour är bara några få sajter du kan välja mellan.

Hur man startar frilansande

Här är några av våra bästa tips som hjälper dig att komma igång som frilansare:

Välj ett hantverk som efterfrågas. Inte bara om du hittar något du gillar (och är bra på), bör du också göra din forskning för att se din skicklighet är säljbara.
Bygg ett välkänt varumärke. Även om du är på väg ensam, måste du fortfarande sälja dig själv som ett varumärke-vilket innebär en imponerande online-närvaro (t. ex. genom Bloggar och sociala medier) är nyckeln.
Sätt ihop en portfölj. Arbetsgivarna är främst sysslar med din tidigare erfarenhet-så välj dina jobb klokt att få det bästa rykte, även om det innebär att arbeta gratis när du först börjar.
Pitch ordentligt. Liknande jobbansökningar, arbetsgivare gillar inte det när du inte skräddarsy ditt förslag till sitt jobb. Fokusera på hur dina kunskaper kan tillgodose deras behov, och du är mycket mer benägna att imponera.